Naar aanleiding van het consumentenprogramma KASSA gisteravond vroegen wij ons af of voor-elkaar voldoet aan de eisen van digitale toegankelijkheid, ofwel e-Accessibility.
We proberen de site gebruiksvriendelijk te houden en passen regelmatig functionaliteiten aan. De digitale wereld gaat snel, ontwikkelingen op technisch gebied zijn nauwelijks bij te houden. We denken dat we goed bezig zijn, maar een onafhankelijke test kan nooit kwaad.
Wat is digitale toegankelijkheid?
Het gaat over de bruikbaarheid van digitale diensten voor iedereen. Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders kunnen niet vanzelfsprekend van websites gebruik maken. Een toegankelijke website biedt onder andere een logische navigatie, begrijpelijke teksten, juist kleurgebruik en goed geprogrammeerde code. Het klinkt eenvoudig, maar is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bijna 1 op de 8 Nederlanders leeft met een beperking en regelmatig belemmert dit het gebruik van het internet.
Hieronder vallen slechtziendheid, blindheid en doofheid, maar ook psychische problemen, lichamelijke en verstandelijke beperkingen. Deze beperkingen kunnen ervoor zorgen dat websites, maar bijvoorbeeld ook computerprogramma’s of apps op de mobiele telefoon, moeilijker te gebruiken zijn.
Vanaf 2025 moet Nederland voldoen aan een nieuwe Europese wet, de European Accessibility Act, dan moeten alle digitale producten en diensten aan deze richtlijnen voldoen. Voorbeelden van die richtlijnen zijn voldoende kleurcontrast om de leesbaarheid te vergroten of het ondertitelen van audiofragmenten en video’s voor doven en slechthorenden.
Wat maakt een website toegankelijk?
Een toegankelijke website is:
- Bedienbaar. De website is eenvoudig te bedienen. Niet alleen met een muis, maar ook met een toetsenbord, een schermlezer en door stembesturing.
- Waarneembaar. De tekstgrootte, het lettertype en het contrast maken de tekst goed leesbaar en de tekst is ook voor blinden- of slechtzienden goed uit te lezen.
- Begrijpelijk. Het is eenvoudig om je weg te vinden en je doel te bereiken, zoals het vinden van de gewenste informatie of het plaatsen van een bestelling.
- Robuust. De code is goed leesbaar voor de browser, zodat de inhoud correct wordt weergegeven en alle functionaliteiten beschikbaar zijn.
We deden de test, en YES (zegt de ´is mijn site toegankelijk-site”) voor-elkaar is geslaagd. Alleen zou de leesbaarheid verbeterd/versimpeld kunnen worden naar leesniveau B1 (vergelijkbaar met het niveau van het eerste jaar op de middelbare school).
Wij vinden dat niet noodzakelijk, ‘ons’ niveau eindexamenjaar middelbare school is conform de inhoud en doelgroep. Mocht u een andere mening zijn toegedaan dan horen we dat graag.
Resultaten van ismijnsitetoegankelijk.nl zijn klaar!
Gebruiksvriendelijkheid
Yes, dit gaat goed!
Leesniveau
Bijna goed…
Alternatieve tekst bij afbeeldingen
Yes, dit gaat goed!
Code-kwaliteit
Yes, dit gaat goed!
———————————–
Bronnen:
ismijnsitetoegankelijk.nl
digitaleoverheid.nl
accessibility.nl